Sattva Ayurvedic & Panchkarma Clinic

Sattva Ayurvedic & Panchkarma Clinic

“Ayurveda is an integral part of Indian culture and Vedas as its roots stem from the Indian Sub-continent. The space has dimensions that required details at various scales.It is a composition of numerous textures, materials, and patterns that create an ambiance of calmness and vibrance”

The Sattva is situated in a commercial complex with a restriction on window openings thus challenging to have Natural light and free air circulation. The oil which is being used for treatments,  Smells odd so the circulation/ replacement of air is mandatory. To have a solution to the challenge the partitions are designed with operable wooden louvers so the stink can be removed. Placements of louvers are done in a way to have maximum possible sunlight/ natural light. This tropical wooden louver adds beauty to the interior spaces as well as reminds us of vernacular architecture.

Ayurveda consulting is more about understanding the patient’s problem in detail and checking those at the grass root level to treat the patient properly so VHDS has adopted a way to have a counseling room,  where a patient with their relatives shares the challenges they have with “Vaidhya” in a discussion format. The layout with two sofas for discussion is placed and to check “Nadi” the supporting corner console is placed. A very uniquely designed partition with “Lord Krushna Pichvai” on the back side of the consulting chair is placed. The ceiling is a reflection of the concrete floor with an all-time favorite terracotta pot inserted with care to have subtle look. The indoor patient room with two beds has a direct approach to toilets and panchakarma rooms. The room is easily accessible for the staff in case of any emergency. NABH guideline has been followed in design/ layout. The bed design resembles heritage and opulent character. Privacy is catered to via the placement of window/ partition accessories.

The reception area is having convertible partition which leads towards a small hall and ultimately the whole area is converted into a large space. The client wanted to have such a big hall that can be convertible and can be used for various purposes of gathering for small seminars and awareness campaigns. In this Ayurveda clinic, the long stretched corridor with polished concrete floor has a unique combination of the very loud crafted ceiling with red color and carved pattern. The partition is designed to have a maximum view to all sides, The lower partition is a uniquely designed portion with ethnic elements, and the upper one has full glass backed with sheer curtains and hung via brass curtain rods. The corridor is leading towards the main kitchen and lounge area, That passage door is the main source of light and air for the entire clinic so VHDS has maximized the openings in the door by putting up small wooden louvers covering a span of a door.

Client: Dr.Amit Patel, Ahmedabad.
Type: Wellness Center Interior Design
Scope: Conceptualisation, design development & synthesis (Interior)
Area: 1500 sq.ft
Location: Ahmedabad, Gujarat
Status: Completed

 

 

 

Date:

The studio has a comprehensive approach, much attention is paid to use the beauty of aging materials and environment friendly techniques. The design approach is sustainable. Design teams conceptualize the Project and work in synergy with engineers, consultants, vendors andartisans.